tirsdag, oktober 20

Guld er værd at investere i

Det gyldne ædelmetal, som bruges i smykker og andre former for dekorationer, er en spændende måde at investere penge på. I det følgende kan du læse mere om hvad guld er og hvilke gode grunde der er til at investere i ædelmetallet. Blig klogere på gulds værdi her: Guldpriser

Hvad er guld?

Guld er et ædelmetal. Det har en række anvendelsesmuligheder, f.eks. til smykker og lignende. I nogle lande, f.eks. Indien, får bruden f.eks. mange dyre smykker af guld, fordi det regnes som en sikker måde at hun værdier ind i ægteskabet. Guldsmykker kan let købes og sælges, og bevarer deres høje værdi. Derfor er guld også et interessant investeringsobjekt for dig der ønsker at investere og se dine penge yngle. 

Hvordan opgøres gulds værdi? Guld opgøres i karat, k, som fortæller noget om renheden i metallet. Smykker laves ofte af 14k eller 18k guld. Den højeste renhed er 24k, dvs. rent guld. 

Guld som møntfod

Guld har fungeret som møntfod i mange tusinde år, og betragtes stadig sådan i mange dele af verden. Guld er et eftertragtet ædelmetal, næsten med mytisk status. I 1800-tallet og 1900-tallet brugte mange lande guld som udgangspunktet for papirpengesystemet, ud fra en såkaldt guldstandard.  

I starten af 1930’erne stoppede Danmark med at bruge guldstandarden. Resten af verden stoppede med standarden i starten af 1970’erne, da Richard Nixon, USA´s præsident, afskaffede guldstandarden i USA. Schweiz holdt fast i en guldstandard helt frem til år 2000. 

For ganske nyligt har vi derudover fået bitcoins, som kan beskrives som en tredje art penge, matematisk baserede penge. 

Gode grunde til at købe guld

Hvorfor skal du købe guld? Guld kan noget, som penge ikke kan. Penge er naturligvis letomsættelige, og kan nemt bruges til at købe og udveksle varer og services. Men problemet er at penge påvirkes af inflation. Penges værdi bliver kontinuerligt lavere, man kan f.eks. ikke gemme 100 kr under dørtrinnet og forvente at de yngler, indtil man skal på pension. Derimod er værdien af de 100 kr betydeligt lavere, når man når så langt. 

Dette gælder ikke for guld, fordi der går ikke inflation i guld. Hvad er grunden til det? Der kan ikke gå inflation i noget, som ikke kan trykkes i en maskine ligesom penge. Guld er derfor en god ide at købe, som et værn imod inflation. På den måde kan guld siges at holde købekraften bedre over tid end penge, da guld ikke påvirkes af inflation.