torsdag, januar 21

Sådan får du styr på din computer server

Uanset om du foretager fejlfinding, strømliner ydelse eller udfører regelmæssig vedligeholdelse på computer systemer, har du brug for et pålideligt sæt værktøjer for at se, hvad der foregår under emhætten. Disse skal være i din værktøjskasse.

Det er let at miste overblikket over, hvad der sker på en server, især når noget går galt. Der foregår hundredvis af processer, planlagte opgaver og regler på samme tid. Jo mere du kender til de computere, du er ansvarlig for – hvad enten det er Windows, Mac, Linux eller ethvert andet operativsystem – jo lettere er det at rette, hvis tingene skulle gå galt. 

Heldigvis er det til at få hjælp til dette. Der er mange kommandolinjeværktøjer til Windows systemer (desktop og server) såvel som små, officielle værktøjer, der kan give dig et overblik over, hvad der foregår. Derfor vil vi her hjælpe dig med hvad der foregår i dit server system. Du kan dog også benytte dig af ekstern Server hosting.

Se hvad der kører automatisk

Microsofts Autoruns er et godt værktøj for enhver serveradministrator. Det giver dig et komplet overblik over alle processer, der kører ved opstart af Windows (hvad enten det er server eller klient) og alle planlagte opgaver, tjenester, drivere, udbydere, DLL\’er og mere. 

Det kan være en god ide, jævnligt at gennemgå denne liste, måske endda engang om måneden. Herinde kan du se på de områder, som er markeret med gul eller rød, da det normalt er områder, hvor det forsøges at åbne en ikke-eksisterende fil, og altså derfor en god kilde til fejlfinding.

Overvåg alle processer live

En af de mest fascinerende ting at observere på din server og en fantastisk måde at foretage fejlfinding på problemer eller ydeevneproblemer er  Process Monitor , som viser en live visning af al fil-, proces- og registreringsdatabase aktivitet.

Process Monitor kan give et ret vildt billede af situationen, da programmet viser hver enkelt begivenhed eller proces. Men med lidt viden kan du dog filtrere oplysningerne herinde. Hvis du har mistanke om, at en bestemt proces eller tjeneste påvirker din harddisk eller går ned på et bestemt tidspunkt, skal du naturligvis finde ud af, hvorfor dette sker. Du kan isolere det ved at højreklikke og vælge Inkluder <processname> . Se på hvad der sker (under Operation), og tjek derefter Resultater og Detaljer for yderligere diagnose af problemet. Det viser sandsynligvis hvad der er skyld i det besynderlige resultat, og hvorfor, hvorefter du kan løse problemet.