tirsdag, oktober 20

Sådan spiller du 500 med familien

De fleste af os har været på camping eller i et kolonihavehus  og ved derfor, hvad 500 er.

Som barn var vi forpligtede til at spille det med vores forældre, selvom der var så meget andet, vi hellere ville – deres forældre gjorde nemlig det samme ved dem. Så det er jo en familie tradition. 

Problemet er bare, at du ikke har spillet 500 siden du var ved på ferie i Italien med dine forældre for 17 år siden.

Heldigvis er der råd for det, og det er nemt at lære Regler til kortspillet 500. 

Hvad skal du bruge?

1) Et sæt spillekort med jokere – de er jo ret vigtige 

2) To eller flere spillere, det er som regel noget sjovere, når man er flere

3) Slik og sodavand nok til at holde børnene ved bordet den næste times tid – og hvem kan ikke godt lide lidt sødt til gangen

4) En lommeregner, hvis I er dårlige til matematik

5) noget at skrive pointene op på.

Reglerne

Hver spiller tildeles 7 kort.

Resten af bunken lægges på bordet med billedsiden nedad. Det øverste kort vendes og lægges ved siden af bunken. Spillet kan nu gå i gang. 

Når din tur starter træffer du 1 af 3 valg. Du kan vælge at tage det øverste kort fra bunken med billedsiden nedad, tage det øverste kort fra bunken med billedsiden opad. Er du en gambler kan du også vælge at tage hele bunken med billedsiden opad. 

Når du har trukket kort, tilføres disse spillerens hånd. Målet med spillet er at lave stik ud af de kort, man har på hånden. Et stik består af 3 eller flere kort, i rækkefølge og samme kulør. F.eks. 3-4-5 i hjerter. Når man har samlet et stik, lægges dette på bordet, med billedsiden opad, så alle spillere kan se det. Har du taget bunken med billedsiden opad skal du kunne lægge et stik ned efterfølgende – ellers mister du 50 point.

Har en modstander allerede lagt et stik, kan du lægge kort dertil, når det er din tur. Når du tilføjer til et eksisterende stik, kan du godt nøjes med kun at lægge ét kort. Har lillemor f.eks. lagt ruder 5-6-7, og du sidder med ruder 8, lægger du kortet foran dig selv, så pointene derfra går til deres rette ejermand.

Turen slutter ved at spilleren tager et valgfrit kort fra hånden og lægger i bunken med billedsiden opad, og turen går nu videre til næste spiller. Ser andre spillere, at det kort kan lægges til et eksisterende stik, skal man være hurtig til at tage det, og selv lægge det. Det foregår efter først-til-mølle-princippet. 

Slutter man sin runde med at lægge sit sidste kort i bunken, lægger man det i stedet med billedsiden nedad, og spillet er nu lukket. Herefter tæller man point og påbegynder næste spil. Første spiller til 500 point vinder.